La Axarquía

Het landschapspark La Axarquía dat zich uitstrekt over de ruige zuidhellingen van de Sierra de Tejeda, ten oosten van Malaga leent zich bijzonder goed voor mooie wandelingen en trektochten. De plaatsen Cómpeta en Canillas de Albaida zijn zeer geschikte startpunten voor zeer gevarieerde dagwandelingen in La Axarquia, over kale kalkhellingen hoog boven de dorpen, door diepe, dichtbegroeide dalen en over warme, lagere heuvels snel afdalend naar de zee, waar tropische vruchten als avocado en mango worden verbouwd. De Camino Limán en de Sendero Frigiliana – Fuente del Esparto behoren tot de meest spectaculaire routes in Andalusië.

 

Maroma

Wandel bijvoorbeeld op de GR249, naar de top van de Maroma op 2068 meter hoogte, de hoogste top van de Sierra de Tejeda en de provincie Málaga. Het beklimmen van deze top is een populaire activiteit onder de Malagueños. Het eerste deel van de wandeling loopt door het bos. Als u over de Collado Lobera heen bent en over de kam richting de top van La Maroma loopt worden de inspanningen ruim beloond: een prachtig uitzicht over de Sierra de Tejeda en de Middellandse Zee.

 

Chillar

Iets anders dan het strand: wandel eens door een rivier. Deze route door de rivier (of río) Chillar bij Nerja is een van de weinige wandelingen die ook in hartje zomer bijzonder aangenaam is. De route loopt dwars door de Sierra de Tejeda, Almijara en het Alhama Natuurpark (met daarin ook het prachtige witte dorpje El Acebuchal). Ze biedt voldoende schaduw en heerlijke zwempartijen in kristalhelder water! Er is geen betere manier om af te koelen op een hete zomerdag. Voor veel Spaanse gezinnen is deze excursie dan ook een ‘klassieker’ in de zomer.

 

El Torcal

Het is ook prachtig wandelen in El Torcal. Torcal is één van Spanje’s meest spectaculaire en mooiste natuurgebieden vanwege de merkwaardige rotsen en karstformaties. Het karstgebied staat bekend om de vreemde rotspieken, waarbij het lijkt of de stenen ooit door iemand zijn opgestapeld. Wie gaat wandelen in El Torcal begeeft zich tussen hoge, door erosie uitgesleten karstrotsen die op een zeer aparte manier als pannekoeken op elkaar gestapeld lijken. Het park werd gevormd in de Jura. Er is een zeer goed bezoekerscentrum met souvenirwinkel opgezet, waar veel nuttige informatie is over het gebied. Het bezoekerscentrum is bereikbaar via een verharde weg aan de oostelijke zijde van El Torcal en er is een grote parkeerplaats. Wandelroutes gaan van makkelijk tot moeilijk. Er zijn 3 routes van 1,5 km, 2,5 km en 4,5 km. Vanuit het bezoekerscentrum worden deze thematische wandelroutes uitgezet. Daarnaast zijn er ‘s avonds soms ook georganiseerde wandeltochten onder begeleiding van een gids en kan je deelnemen aan sterrenkijkexcursies. Ook het omliggende landschap is prachtig om te wandelen. De omgeving is bezaaid met de typerende witte Andalusische dorpjes en tal van olijfbomen.

 

Caminito del Rey

De officiële opening van de vernieuwde Caminito del Rey vond plaats op 28 maart 2015. Het nieuwgebouwde pad is aangelegd vlak boven het oude pad met hier en daar spectaculaire glazen doorkijk-vloerdelen. De Caminito werd gebouwd tussen 1901 en 1905 en werd gebruikt om mensen en materiaal te vervoeren tussen twee fabrieken die aan allebei de kanten van de kloof El Chorro lagen. In 1920 liep Koning Alfonso XIII de volledige route en gaf het meteen zijn huidige naam. Sindsdien is de Caminito een van de wonderen die Spanje te bieden heeft en is een echte attractie: Het pad hangt langs de randen van de hele kloof. De El Chorro Gorgeo heeft gigantische kliffen van wel 400 meter hoog, langs de volledige lengte (3 kilometer). Het is zaak om tickets van tevoren online te reserveren.

Alle info is bij ons te verkrijgen voor een geslaagde tocht.

terug naar tips